Aquesta setmana hem començat parlant de Vygotski. La seva tesi és molt pareguda a la de Piaget; el més destacable són les interaccions socials; Vygotski, però, destaca les interaccions socials, entre persones. Piaget també parlava de les interaccions amb el medi i els materials.
També m’ha sorprès que, encara que s’assemblin tant, per a Piaget va primer, abans que el llenguatge, el pensament. Per a Vygotski, en canvi, a l’inversa.
Em va molt bé anar posant exemples a classe de cada autor i situació, i anar recordant els autors passats també trobo que ens ajuda molt a fer les “assimilacions” i els esquemes adequats.
La metàfora de “La bastida” m’ha costat un poc més. Realment, amb tants de noms, em costa relacionar i diferenciar tots els conceptes i el que realment ens volen dir un per un. El que he entès és que està completament relacionada amb els esquemes de Piaget, que parteixen d’uns coneixements previs, que serien els esquemes, i unes aportacions noves que s’han d’anar assimilant amb les altres per a “fabricar” nous esquemes.
Llavors també ens trobem amb l’ensenyament recíproc Palincsar i Brown, que està relacionat amb la teoria de Vygotski i parteix del concepte de Bastida, per a la lectura de textos, contes, històries... Va més enfocat al segon cicle d’infantil, però amb unes bones adaptacions, també es pot treballar en el primer.
Per acabar, vam parlar d’Ausubel, de la seva teoria sobre el tipus d’aprenentatge. A més de que ens trobàvem al final de la classe, estava un poc espessa i no ho vaig acabar d’entendre del tot. Ho hauré de repassar per a relacionar conceptes.
Aquesta setmana ens han donat unes fitxes que haurem de relacionar amb la teoria donada a classe i opinar sobre les seves parts bones i dolentes i pensar estratègies que podriem seguir abans o en comptes de fer servir aquestes. Encara no hem començat perquè ens queden un parell de coses per acabar, però ja ens les hem mirat i, personalment, no tinc gens clar què és el que hem de fer. En aquestos moments estic contenta de treballar en grup!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada